Musiken genom tiderna

Under femtiotalet så blomstrade musiken och en ny musikgenre tog form, Rock’n Rollen var här för att stanna och det var artister som Jerry le Lewis, Elvis Presley, Chuck Berry och Cliff Richard som lade grunderna för den. Det var fart i musiken, den engagerade och den formade kulturen, inredningarna och kläderna på ett sätt som musiken tidigare hade påverkat. Men det var inte endast grunden för Rock’n Rollen som lades under 50-talet, utan också grunden för den lite mörkare men också till viss del humoristiska country och Westernmusiken. Musiker som Johnny Cash och Hank Williams skapade musik som fick folk att lyssna, bli berörda och skratta.
Under 60-talet så utvecklades rock ’n rollen ändå mer och fick mer edge, blev lite hårdare och samtidigt så kom popkulturen igång på alvar. I Mitten av sextiotalet så kom den brittiska vågen då listorna runt om i världen fullkomligt dominerades av brittiska band och artister som The Beatles, The Kinks, The Rollings Stones, Dusty Springfield, The Who och the Animals. Banden drog enorm mycket publik till sina konserter och spred sin musik runt om i världen.
70- talet brukar kallas Discoerans tid och återigen så sker en stor utveckling i musikens värld, för plötsligt så älskar alla disco. Vi har band som Abba, Bee gees och Gloria Gaynor med klassikern I will survive. Dansfilmen Saturday night fever med John Travolta inspirerade oss på dansgolven med dess klassiska och rytmiska dansmoves. Men det var inte bara discon som präglade 70-talet utan en ny form av rocken trädde fram, punkrocken med band som six Pistols som skrev samhällskritiska texter. Under 70-talet så växte också proggen fram också den väldigt samhällskritisk och kritisk mot politik och orättvisor. Klassiskt proggband är Holabandola och Nationalteatern.
På åttiotalet så var man endera syntare och älskade band som Depeche mode och Duran Duran eller också så var man hårdrockare och älskade Kiss och Iron Maiden. Det fanns också en gyllene medelväg med den snälla och glada 80-talspoppen. Klassiker som aldrig någonsin kommer att gå ur tiden är 80-talsballaderna som spelades flitigt på discon runt om i landet och gav tryckaren ett namn. Under detta årtiondet så inspirerades vi också mycket av olika klädstilar som glamrocken kom med exempelvis. Men också mycket av hår och smink- hårspray och neonfärg skulle det vara, gärna matchat med ett par fräsiga stentvättade jeans.

Också har vi 90-talet där Eurodance kom på allvar och slog ner som en bomb och återigen så samlades partysugna på discogolvet för att dansa men denna gång i en mer utvecklad form. Väldigt populärt var det med en manlig rappare i texten och sedan en kvinnlig sångare i refrängen. Det var band som Culture Beat, Basic Element, DJ Bobo och Capatain Hollywood project. Motpolen till detta var grungen som slog igenom rejält i början på 90-talet med grupper som Nirvana med Curt Cobain i spetsen, Soundgarden och Alice in Chains. 80-talsluggen skulle kammas ner och bli platt igen och stilen tonades återigen ner.