Beatles- fakta om gruppen och deras genomslagskraft

Beatlesmedlemmarna Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr och George Harrison föddes all i Liverpool under 1940-talet. Det var John Lennon som efter en tid av ångest och depression efter att ha förlorat sin mamma vände sig till musiken och startade bandet The Quarrymen, efter en tid träffade han den unge Paul McCartney och imponerades av hans musikalitet. Paul hade också förlorat sin mor och det sammanflätade de annars så olika personligheterna McCartney och Lennon. De började skriva musik tillsammans och beslutade sig för en gång att de skulle gå under låtskrivarnamnet ”Lennon och McCartney”. De tidigare medlemmarna slutade efter en tid i The Querrymen och började ägna sig åt studier och arbete. John och Paul kunde båda spela gitarr men var inte så duktiga på solon och sökte en gitarrist till sitt band och fann då blott 15-åriga George Harrison som visade sig vara en fena på gitarrsolon. Senare så tillkom också trummisen Pete Best till bandet som nu blev ett komplett popband.

I början av 60-talet så får Beatles sitt första skivkontrakt med skivbolaget Parlophone och därmed också en riktig manager vid namn George Martin. Denna klagade över Pete Bests trumspel och detta resulterade i att han sparkades från bandet. Han ersattes senare av trummisen Ringo Star och dessa fyra höll sedan ihop resten av Beatles storhetstid. Deras första listetta hette Please Please me och blev deras genomslag i musikbranschen. De turnerade i Sverige men fick där ett svalt mottagande då deras musik ännu inte nått fram, däremot så fick de en autograf utav den svenska stjärnan Lill-babs.

Beatlesmedlemmarna tog ofta droger då de uppträdde för att få den där extra energin. Deras möte med drogen LSD sägs ha banat väg för några av bandets största hits. Nu följde år av albumsläpp och ständiga turnéer med timslånga konserter, i mitten på 60-talet så började bandmedlemmarna tröttna på livet på vägarna. Turnéerna var krävande och runt 1966 så krisade bandet och undrade om det var värt att fortsätta. Men de gjorde de i fyra år till, sista albumet Let it be släpptes år 1970 och blev gruppens sista album innan de splittrades för gott.

Beatles musikskatt är något utöver det vanliga och duon Lennon-McCartney är legendariska med hits som:

She loves you – Singel (1963)
I want to hold your hand– Meet the Beatles (1963)
Can’t buy me love– A hard day’s night (1964)
A hard day’s night– A hard day’s night (1964)
Ticket to ride– Help (1965)
Help!- Help (1965)
Yesterday– Help (Skriven av endast Paul McCartney, 1965)
Yellow Submarine- Revolver (1966)
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band– Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
Lucy in the sky with diamonds– Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
With a little help from my friends– Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
Helter skelter– The white album (1968)
Back in the USSR- The white album (1968)
Ob-la-di Ob-la-da– The white album (1968)
Let it be– Let it be (1970)