Madonna

Madonna Louise Ciccone är en amerikansk sångerska och popikon som föddes 1958 i Michigan, USA. Hon slog igenom i mitten på 80-talet med låten Like a Virgin, låten som tog sig ända upp på första platsen på Billboard listan i USA gjorde den då 27 åriga Madonna till en världsstjärna, en stjärna som sedan dess inte har slocknat. Madonna kontroversiella stil och banbrytande danser gjorde henne unik bland alla andra popartister. Hon är känd för att alltid förnya sig och hitta nya vägar och stilar inom musik och dans. På sina världsturnéer så gjorde hon stora shower på scenen som involverade en mängd dansare, massa rekvisita, effektiv ljussättning och överraskande moment. Hennes utmanande klädstil var en snackis och hon gav strut- BH:n ett namn, på scenen så utförde hon också sexuella akter med sig själv, något som blev ett signum för just henne.

Madonna har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan eller för att gå egna vägar. Hon upptäckte tidigt musikvideons genomslagskraft och använde det för att skapa sig en egen image och ett signum för henne som artist. Att hon i dag, snart 60-år gammal är lika stor som artist som hon var för trettio år sedan beror på hennes sätt att förnya sig inom musiken och på så sätt behålla intresset kvar hos sina fans.

Bland hennes musikskatter så finner man albumen:

Like a Virgin (1984)- Innehåller hitsen Like a virgin och Material girl.

True Blue (1986)- Med hitsen Holiday och La Isla bonita.

Like a Prayer (1989)- Innehåller bl.a dunderhitarna Like a prayer och Express your self.

Ray of light (1998)- Albumet med ett helt nytt elektroniskt sound, innehåller hitsen Ray och light och Frozen.

Music (2000)- Madonna chockar igen genom att släppa nytt material inför sin stora världsturné, och som hon gör det, plattan blev en braksuccé och innehöll hits som Music (som dessutom hade en mycket cool video) också låten American Pie som är en cover på Don McLeans låt från 1971.

Få artister har lyckats med vad Madonna har åstadkommit, hon är och förblir en världsstjärna och en världsartist och trots att hon närmar sig sextio så har hon mycket mer att bjuda på, det kan vi nästan lova.

Madonna är inte bara en artist och sångerska utan hon är också en duktig skådespelerska. I sin roll som Eva Peron i filmatiseringen av musikalen Evita så belönades hon med en Golden Globe. Hon har också medverkat i filmen Dick Tracy tillsammans med Warren Beatty, filmen Susan, var är du tillsammans med Susanna Arquette också tjejligan tillsammans med bland annat Gena Davies. Hon har också skrivit flera barnböcker.

Privat så har Madonna fyra barn. Äldsta dottern Lourdes som föddes 1996 fick hon med sin dansare Carlos Leon, sonen Rocco född 2000 fick hon tillsammans med regissören Guy Ritchie. 2006 och 2007 så adopterade Madonna pojken David Banda och flickan Chifundo Mercy James från Malawi i Afrika. Tillsammans lever nu Madonna och barnen i sin bostad i New York City i USA.