Elvis- personporträtt och genomslagskraft

Elvis Aaron Presley föddes 1935 i Tupelo, Mississippi, han var enda barnet till Vernon Elvis Presley och Gladys Love Smith, hans tvillingbror Jesse Garon dog vid födelsen. 1948 så flyttade Elvis och hans föräldrar till Memphis. Som arton åring så arbetade den unge Elvis som lastbilschaufför medan han under tiden studerade till elektriker. Hans familj var religiösa och Elvis sjöng ofta gospel i kyrkan och fick då mycket beröm för sin röst och sin musikaliska talang. I Memphis så fanns en studio, Memphis Recordning studios, där man kunde spela in en egen skiva för fyra dollar något som Elvis gjorde efter en tids velande fram och tillbaka. Första gången så blev det inget men Elvis vågade sig dit en gång till och upptäcktes då av ägaren Sam Phillips som satte ihop Elvis med två andra musiker, en på gitarr, Scotty Moore, också Bill Black på bas. Sommaren 1954 så släpptes deras första singel That’s Alright som blev en hit och deras popularitet växte och de fick göra uppträdanden och vara med i radioprogram. Ett år senare, 1955, så lämnade Elvis sitt Sun records och gick över till RCA Records för en summa på 35 000 kronor vilket var den största summan som någonsin betalats för en artistövergång. Året efter så började Elvis göra sina första inspelningar för sitt nya skivbolag och då kom billboard hiten Heartbreak hotell till som blev en fullständig succé. I samband med detta så gjorde Elvis också sitt första TV- framträdande med låtarna Shake, Rattle and Roll och I got a women.
Hand popularitet visste inga gränser och kvinnorna fullständigt avgudade honom. Hans kontroversiella dansstil och unika rock ’n Roll musik gjorde honom unik för sin tid. För aldrig hade väl man skådat något liknande. Med Elvis kom den första rocken och hans låtar älskas av fans än i dag. Han skrev rockhistoria den där dagen han vågade sig in på Memphis record studio för att spela in sin fyra dollars LP.
1958 så kallades Elvis in i militären och han hade då en två års paus i sin musik karriär under den här tiden så gav hans skivbolag ut två skivor med låtar som tidigare inte utgetts. Två år senare var han tillbaka i studion, dock gick den största delen av 60-talet åt att spela in filmer som exempelvis Blue Hawaii och Frankie och Johnny. 1967 så gifte sig Elvis med Priscilla Presley och på dagen nio månader efter deras bröllop så föddes hans enda barn, dottern Lisa Marie Presley.
1969 så slutade han att spela in filmer då hans filmkontrakt gick ut, något han var glad över då han längtade tillbaka till scenen igen. Från sextionio fram till sin död 1977 så gjorde han över tusen konserter, det var på scenen som han var mest lycklig.
Av hans musikskatt kan låtar som Love me tender, Suspicious minds, Burning Love, Teddy Bear och Can’t help falling in love nämnas.
Elvis är i dag en ikon och hans musik älskas än i dag av fans över hela världen det är också väldigt populärt att bli gift av the king himself i casinonas mecka Las Vegas.